Skip to content
produktytradycyjne-dobrepraktyki.pl

produktytradycyjne-dobrepraktyki.pl

Kulinaria, przepisy – Produkty Tradycyjne

Primary Menu
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • O nas
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kulinaria
  • Makowiec jabłkowo-kakaowy
  • Kulinaria
  • Przepisy

Makowiec jabłkowo-kakaowy

Adrianna Prokop 18 marca 2022 2 minut czytania

Makowiec jest jednym z najpopularniejszych polskich ciast. Szczególnie chętnie przygotowujeny go w okresie bożonarodzeniowym, na Wigilię ale także na Wielkanoc. Istnieją różnorodne przepisy i receptury na makowiec idealny – zarówno tradycyjny jak i z rozmaitymi dodatkami. W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszy się seromakowiec czyli połączenie sernika z makowcem. Innym chętnie wybieranym przepisem jest ten na makowiec po japońsku (połączenie wilgotnej masy makowej z jabłkami). Możemy wybrać także makowiec zawijany lub królewski (z dodatkiem bakalii). W poniższym przepisie ważną rolę odgrywają jabłka oraz kakaowa polewa. Jeśli zatem lubimy jeść ciasta, warto pokusić się o upieczenie makowca zgodnie z tą recepturą: sprawdzi się idealnie nie tylko w Święta ale także podczas przyjęć rodzinnych czy okolicznościowych imprez.

Składniki

Do przygotowania tego ciasta wykorzystamy następujące składniki: 200 g mielonego maku, szklanka mleka, 100 g masła, pięć jajek, szklanka drobnego cukru, osiem łyżek kaszy manny, pół kilograma jabłek, łyżeczka proszku do pieczenia oraz aromat migdałowy. Dodatkowo na polewę będą nam potrzebne: 100 g masła, sześć łyżek cukru oraz cztery łyżki kakao.

Przygotowanie

Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku, następnie dodajemy mleko i mak, całość zagotowujemy i mieszamy dokładnie. Studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka ucieramy razem z cukrem. Dodajemy takie składniki jak proszek do pieczenia, aromat migdałowy, mak, jabłka oraz kaszę mannę. Całość mieszamy.

Przygotowujemy tortownicę: wykładamy pergaminem wcześniej wysmarowanym masłem. Powstałą masę wykładamy do formy. Pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Przygotowujemy polewę: cukier zagotowujemy z czterema łyżkami wody, dodajemy masło, które rozpuszczamy na małym płomieniu a następnie zdejmujemy z ognia. Do otrzymanej masy wsypujemy kakao i mieszamy starannie – wszystkie składniki powinny idealnie się połączyć.
Wystudzone ciasto polewamy zimną polewą. Smacznego!

Continue Reading

Poprzedni: Przepis na domowy krupnik
Następny: Soczewica i jej podstawowe rodzaje

Zobacz także

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą
2 minut czytania
  • Przepisy

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

21 marca 2022
Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)
2 minut czytania
  • Kuchnia
  • Kulinaria

Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)

20 marca 2022
Soczewica i jej podstawowe rodzaje
2 minut czytania
  • Kuchnia
  • Przepisy

Soczewica i jej podstawowe rodzaje

19 marca 2022

Aktualne

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

21 marca 2022
Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)

Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)

20 marca 2022
Soczewica i jej podstawowe rodzaje

Soczewica i jej podstawowe rodzaje

19 marca 2022
Makowiec jabłkowo-kakaowy

Makowiec jabłkowo-kakaowy

18 marca 2022
Przepis na domowy krupnik

Przepis na domowy krupnik

17 marca 2022
Przepis na zupę ogórkową

Przepis na zupę ogórkową

16 marca 2022

Przeczytaj również

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą
2 minut czytania
  • Przepisy

Polecam danie przygotowane przez moją osobę, z kuchni arabskiej – wołowina z czerwoną fasolą

21 marca 2022
Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)
2 minut czytania
  • Kuchnia
  • Kulinaria

Rodzaje miodów naturalnych – ich właściwości (a także ciekawe przepisy)

20 marca 2022
Soczewica i jej podstawowe rodzaje
2 minut czytania
  • Kuchnia
  • Przepisy

Soczewica i jej podstawowe rodzaje

19 marca 2022
Makowiec jabłkowo-kakaowy
2 minut czytania
  • Kulinaria
  • Przepisy

Makowiec jabłkowo-kakaowy

18 marca 2022
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • O nas
  • Skontaktuj się
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.